Jippie Vakantie!!!! (of help vakantie??)

Jippie Vakantie!!!!!!!(of help vakantie??)

Lekker op vakantie met het gezin dat is toch leuk?

Even lekker ontspannen, of toch niet?

Alle tijd voor elkaar en niks moeten, of toch wel?

Tijdens onze laatste vakantie met ons gezin (met een peuter van 3 en een dreumes van 13 maanden) heb ik ervaren dat het niet meer zo ontspannen is als nog maar kort geleden toen we met alleen een dreumes op vakantie zijn geweest.

Onze kinderen moeten altijd even wennen op vakantie en waren dan ook niet helemaal zichzelf, zeker de eerste dagen niet, dus de situatie vroeg om extra aandacht.

Een week lang zijn we druk geweest met onze lieve kinderen, we hebben leuke uitstapjes gedaan en daar genoten de jongens van, en als de kinderen genieten doen wij dat ook, gelukkig werkt dat zo.

Maar tijd voor elkaar? Nee dat hadden we niet echt, o ja, in de avond na 20:00 uur als de kinderen sliepen maar dan waren we zelf ook bekaf. Want in een vakantiehuisje slapen ze ook niet zo goed als thuis, we begonnen allemaal niet uitgerust aan een nieuwe dag.

Of het ontspannen was? Niet echt, ik heb geen letter gelezen, maar dubbel genoten van de blije gezichtjes en dat is natuurlijk ook een soort ontspanning. Leuk was de vakantie wel hoor, maar toen we na de vakantie thuis nog een weekje vrij waren met elkaar voelde het nog meer als vakantie. De kinderen waren zichzelf en en speelden lekker met hun eigen speelgoed en wij waren ook minder moe aan het eind van de dag waardoor we ook nog de puf hadden om een keer uit eten te gaan en oppas te regelen.

Wat ik heb geleerd is dat ik mijn verwachtingen bij moet stellen als je met meerdere kleine kinderen op vakantie gaat. Met 1 kleine is het verschil met daarvoor minder groot vond ik, vaak zit er nog een middagslaapje bij waardoor je automatisch even tijd voor jezelf en elkaar hebt.  Met meerdere kinderen ben je nou eenmaal vaak de hele dag druk als ze nog klein zijn. Niet meer dan logisch als je erover nadenkt.

Kinderen van 0 tot 4 zijn gewoon erg afhankelijk van hun ouders, óók op vakantie. Het was ook voor mij als gezinscoach even een eyeopener.

Dat ik geen realistisch beeld had van te voren komt mede door de omgeving. Als ik mensen om me heen vraag hoe hun vakantie was (vriendinnen met kleine kinderen of kennissen) dan hoor ik meestal, “super, we hebben zo genoten”. Ik denk dan, hartstikke leuk voor je, maar HOE doe je dat en zijn wij dan de enige die het zo ervaren? Ik denk het niet en daarom wil ik dit eerlijk met jullie delen, zodat als je jezelf herkent in bovenstaand verhaal dat je weet dat je niet de enige bent. Dat zou mij namelijk al geholpen hebben.

 

Nou wil ik niet té negatief overkomen, want de vakantie was echt wel fijn. En we hebben snel de situatie geaccepteerd zoals die was en dat helpt enorm. We hebben vele momenten genoten met zn viertjes. Maar die verhalen hoor je al genoeg, dus ik wilde nu eens de andere kant met jullie delen.

 

Met de volgende tips maak je je vakantie zo aangenaam mogelijk;

  • Zorg voor een goede voorbereiding. Denk aan de reis, hoe lang duurt deze en wat voor hulpmiddelen heb je daarvoor nodig? (denk aan klein speelgoed, wat lekkers, drinken, luiers en doekjes, enz.)
  • Wees realistisch (dat ben ik vanaf nu ook 😉 ) Met een gezin met meerdere kleine kinderen kom je niet veel aan jezelf toe en is het niet alleen maar feest. Ze kunnen koorts krijgen of zijn van slag doordat ze uit hun ritme zijn. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet tot rust komt.
  • Probeer kleine kinderen zoveel mogelijk in een ritme te houden en ze te laten slapen wanneer ze dit gewend zijn. Zo krijg je geen oververmoeide kinderen op vakantie.
  • Probeer naast leuke uitstapjes ook rustige dagen in te plannen, de vakantie is voor sommige kinderen al genoeg en ze hebben niet elke dag allerlei toeters en bellen nodig om het leuk te hebben.
  • Maak het gezellig mét de kinderen en niet alleen maar vóór de kinderen.
  • Accepteer dat het gaat zoals het gaat. De situatie accepteren brengt rust en ontspanning.

 

Tot slot heb ik mezelf wijsgemaakt, en daar komt “ie” weer; Het is een fase! Over een paar jaar is het vast minder druk op vakantie en heb ik misschien zelfs wel tijd om een piepklein dun boekje te lezen. Misschien ook niet, maar laat mij dat maar lekker denken!

 

Een fijne vakantie allemaal 😉

 

Groeten Marinka van den Bosch

Opvoeddeskundige en gezinscoach

www.opvoed-gezinscoach.nl