Digi kids

Digi kids

Anno 2019 kan je niet meer om de smartphones, de tablets en de laptops heen en alles wat daarbij komt kijken. Je kind skypet met opa en oma om te vertellen dat hij op de wc heeft geplast en papa sturen we een filmpje om hem succes te wensen met zijn drukke werkdag. Alle digitale ontwikkelingen dagen je als ouder uit. Op sommige basisscholen wordt bijvoorbeeld met een tablet gewerkt, dit kan je verbazen als ouder terwijl we misschien over een paar jaar niet meer beter weten.In de onlinewereld komt de ontdekkingsdrang die jonge kinderen hebben goed van pas, maar net als in de echte wereld ben je ook in de onlinewereld als ouder onmisbaar, laat je kind niet alleen “ronddwalen”.

Hoe pak je dit dan “veilig” aan?

Er zijn vele apps en websites geschikt voor kleine kinderen. Op digidreumes.nl kan je bijvoorbeeld zien welke apps er goed beoordeeld zijn. Als je een nieuwe app installeert, probeer deze dan eerst zelf uit, zo weet je snel genoeg of deze geschikt is voor jouw kind.Maak op je tablet een mapje voor de kinderen waar ze apps uit kunnen kiezen. Met de applock app kan je je eigen apps beveiligen met een wachtwoord en zorg dat je tablet ook beveiligd is met een code zodat je kind nooit zonder dat jij het weet kan ronddwalen op internet.Kijk met je kind mee, wat doet je kind precies en wat kan hij al, geef je kind complimenten. Ook als je bijvoorbeeld moet koken is het belangrijk dat je weet wat je kind aan het doen is op internet. Laat je kind gezellig bij je in de keuken zitten.(op een veilige afstand van het fornuis uiteraard)

Een kinderapp of –site hoeft niet meteen educatief te zijn. Digitale media voegen vooral iets toe als het aansluit bij wat je kind op dat moment aan het leren is. Leert je peuter tellen dan heb je daar bijvoorbeeld vele apps voor. Maar ontspannen een filmpje kijken kan ook prettig zijn. Vanaf 2 jaar kan een app of filmpje iets toevoegen maar beperk het zo veel mogelijk voor een kind onder de 2 jaar. Ook van het omgaan met apparaten leert je kind dingen zoals: samen delen, voorzichtig zijn en afspraak is afspraak.

Beperk de tijd dat je peuter of kleuter achter een beeldscherm zit natuurlijk wel. Eind van de middag als je bijvoorbeeld moet koken kan het naar mijn mening echt geen kwaad als je peuter een half uurtje filmpjes kijkt. Spreek duidelijk af hoe lang je kind op de tablet (of televisie) mag. Spreek dit niet af in tijd maar in programma’s, bijvoorbeeld; “Als Dora is afgelopen zetten we de tablet uit.” Dit is voor je kind makkelijker dan wanneer na 10 minuten de tijd voorbij is terwijl hij middenin een verhaaltje zit.

Tot slot: Zo af en toe een half uurtje op de tablet kan dus niet zoveel kwaad, maar alleen de echte wereld prikkelt alle zintuigen en daar kan geen apparaat tegenop!

Wil je meer weten over dit onderwerp of een ander onderwerp mbt opvoeden? Neem dan contact op via mijn website: www.opvoed-gezinscoach.nl

Marinka van den Bosch

Opvoeddeskundige en gezinscoach.